Керамиката е една од најстарите и најраспространетите уметности за украсување, која се состои од предмети (најчесто од оние за употреба, како садови,чинии и вази) направени од глина и зацврстени со печење.

Кратка временска линија на керамика во различни стилови

Земјените садови се најстарите и наједноставните облици. Кинезите го почнале своето софистицирано производство на керамика во неолитот и правеле порцелан најрано во 17 век. Класичната грчка и исламска култура се, исто така, познати по своите уметнички и технички иновации во грнчарството.

Керамика-традиционално, предмети направени од природни материјали како што се глина и кварцен песок, кој се обликуваат и стврднуваат со печење на високи температури за предметот да биде поцврст, потврд, и помалку пропустлив на течност.

Главни керамични производи се садовите за употреба во домаќинството, садовите за јадење, тулите и плочки.