Квидич (англиски: Quidditch) или метлобој — измислен спорт развиен од Џ. К. Роулинг за серијалот Хари Потер. Опишан е како екстремно груб, но многу популарен спорт игран од вештерки и волшебници низ целиот свет. Мечевите се играат помеѓува два тима од седум играчи на летачки метли, користејќи четири топки и шест издигнати прстенести голови. Во светот Хари Потер, квидичот е обожуван и игран како фудбалот кој е глобално популарен спорт.

Играта е прикажана во секоја книга освен во седмата, со што Хари игра на важна позиција за својот тим во Хогвортс. Регионални и меѓународни натпревари се споменати низ серијалот.

Играчи и опрема уреди

Терени уреди

Топки уреди

Играчи уреди

Метли уреди

Надворешни врски уреди