Волшебнички свет (Хари Потер)

Измислениот свет во Хари Потер серијалот од фантастични романи на Џ. К. Роулинг опфаќа два одделни и различни општества: волшебничкиот свет и светот на нормалните. Светот на нормалните е името на серијалот за светот населен од неволшебничкото мнозинство, со волшебничкиот свет постоејќи коекстензивно во него, но скриен од свеста на неволшебничкото општество „нормалните“. Дејството во серијалот е сместено во современа Велика Британија, но под вел и во одделно општество под сенка во кое магијата постои, а тие што можат да ја користат ја користат по своја волја под ризик да не бидат откриени, криејќи ги своите таленти. Поимот „волшебнички свет“ се однесува на глобалното волшебничко општество кое живее скриено, но паралелно со светот на нормалните; различните поими се однесуваат на различни заедници во иста област отколку на одделни планети или светови.

ТемелиУреди

ГеографијаУреди

Животни и растенијаУреди

Крвна чистотаУреди

ЧистокрвниУреди

ПолукрвниУреди

Оние луѓе коишто се волшебници, но не потекнуваат од волшебничко семејство.