Гај Касиј Лонгин

(Пренасочено од Касиј)

Гај Касиј Лонгин (латински: Gaius Cassius Longinus) — римски државник и војсководец.

Животопис Уреди

Касиј е познат како еден од убијците на Гај Јулиј Цезар. Кога пропаднала Римската Република, тој извршил самоубиство (42 п.н.е.). Брут го нарекол „Последниот Римјанин“.[1]

Наводи Уреди

  1. „Beleške“, во: Erazmo Roterdamski, Pohvala ludosti. Beograd: Rad, 2016, стр. 119.