Каролина од Баден

Каролина од Баден (германски: Friederike Karoline Wilhelmine von Baden; 13 јули 1776 година - 13 ноември 1841) — сопруга на изборниот кнез на Баварија, Максимилијан IV Јосиф, а подоцна и прва кралица на Баварија. На 9 март 1797 година, во Карлсруе, таа стана вторa сопругa на Максимилијан, војвода на Палатин Цвајбрикен, кој две години подоцна ќе го наследи Изборното Кнежевство Баварија. Како резултат на распаѓањето на Светото Римско Царство во 1806 година, рангот на избирач стана застарен, а владетелот на Баварија беше унапреден во ранг на крал. Како резултат на тоа, Каролина стана кралица на Баварија. Каролина имаше седум деца со нејзиниот сопруг, вклучувајќи два пара близнаци, интересна појава со оглед на тоа што Каролина и самата имаше близначка.

Каролина од Баден
Портрет на Каролина од Баден
Сопруга на изборниот кнез на Баварија
На позиција16 февруари 1799 - 1 јануари 1806
Сопруга на кралот на Баварија
На позиција1 јануари 1806 - 13 октомври 1825
Роден(а)13 јули 1776
Карлсруе, Маркгрофовија Баден
Починал(а)13 ноември 1841 (возр. 65)
Минхен, Кралство Баварија
СопружникМаксимилијан I Јосиф од Баварија (в. 1797)
ТаткоЧарлс Луис од Баден
МајкаПринцеза Амалија од Хесен-Дармштат
ВероисповедЛутеранство