За филмот со ова име, види Караула (филм).

Караула е утврден објект за обезбедување на важни точки, посебно државни граници. Помалите самостојни караули порано се нарекувале и кули а караулите за заштита на границите и чардаци.Караулата во Р.М се наоѓа во михајлово и е како туристичка атракција}}

Литература

уреди
  • Војна енциклопедија, Београд, 1972., књига четврта, страна 237.