Карат (кт, kt) е единица за маса на драги камења и бисери[1] што изнесува 200 мг. Денешната уредба за каратот („метрички карат“) е усвоена во 1907 г, на IV Генерална конференција за тегови и мерки,[2] а набргу потоа и во многу земји во светот.

Мешунки од рогач
Семки од рогач

Претворено во посекојдневни единици, вредноста на каратот е следнава 1 карат = 0,2 гр = 2 · 10−4 кг

Во минатото, секоја земја имала свој карат и се користел претежно за злато, но од 1570-тите почнал да се користи за изразување на тежината на дијаманти. Поимот „карат“ потекнува од француски: carat, кој е пак изведен од арапски: قيراط (кират), од старогрчки: κεράτιον (кератион) — мешунка од рогач (Ceratonia siliqua), со чии семки се мерела тежината.[3]

Кај дијамантите пак, за беспрекорен се смета камен од барем 100 карати (20 гр.)

Каратот како единица за чистота на златото доаѓа од римската мерка „солид“, по која е наречена истоимената монета.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. „карат“ — Лексикон на македонскиот јазик
  2. American Association for the Advancement of Science (1908). Science. American Association for the Advancement of Science. стр. 144. Посетено на 30 јуни 2012.
  3. Lindsay A Turnbull, Luis Santamaria, Toni Martorell, Joan Rallo und Andy Hector: Seed size variability: from carob to carats, Biol. Lett. 22 септември 2006 vol. 2 no. 3 397-400, zitiert nach Beat Müller: Mythos des ursprünglichen Karats widerlegt., 4 мај 2006, пров. на 19 април 2010