Отвори го главното мени


Каничанаскиот јазик или познат само како каничана е изолиран американски староседелски јазик кој се зборува во Боливија. Јазикот го зборува племе од околу 500 жители, но само 20-на од нив го зборуваат течно овој јазик. Според уставот на Боливија, каничанскиот е еден од официјалните јазици во државата.

Каничанаски јазик
Зборуван во: Бени
Вкупно говорници: 500
Јазично семејство: изолат
 Каничанаски јазик
 
Статус
Службен во: Боливија
Регулиран од: не е регулиран
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2:
ISO 639-3:

ПоврзаноУреди