Калап е направа која го имитира обликот на стапало и се става во обувка за зачувување на нејзиниот облик, а со тоа и нејзината трајност. Поквалитетните калапи се прават од полно дрво, обично кедар, кој спречува мириси и впива влага. Поевтините калапи се направени од пластика, со прачка со намотана метална пружина, но тие не впиваат влага и не спречуваат мириси. Бидејќи пластичните калапи се полесни, тие се сметаат за позгодни за на пат.

Чифт калапи за чевли, еден во употреба