Итар Пејо (нунатак)

нунатак (чука) на Антарктикот

Итар Пејо (бугарски: нунатак Хитър Петър[1]) — чука од видот нунатак на Троичкиот Полуостров во Греамовата Земја на Антарктикот. Се издига 462 м над брегот на протокот Принц Густав, наспроти островот Алекторија и веднаш јужно од јазикот на Ејткинхедовиот Ледник.

Итар Пејо is located in Антарктички Полуостров
Итар Пејо
Местоположба на нунатакот Итар Пејо во рамките на Антарктичкиот Полуостров

Нунатакот е наречен по македонскиот народен јунак, мариовецот Итар Пејо, кој бугарската антарктичка комисија го наведува како бугарски.[2]

МестоположбаУреди

Нунатакот Итар Пејо се наоѓа 7,35 км североисточно од планината Робертс, 4,69 км југоисточно од Бејлиевиот и 4,35 км јужно од Тафтовиот Нунатак[3].

НаводиУреди

  1. Бугарски антарктички билтен)
  2. Hitar Petar Nunatak. SCAR Composite Antarctic Gazetteer.
  3. Троички Полуостров. Размер: 1:250000 топо. карта бр. 5697. Институт за применета геодезија (Германија) и Британски антарктички геодетски институт, 1996 г.

КартиУредиКоординати: 63°57′58″S 58°42′12″W / 63.96611° S; 58.70333° W / -63.96611; -58.70333 (нунатак Итар Пејо)