Источно од рајот (роман)

Источно од рајот (англиски: East of Eden) — роман на американскиот писател Џон Стајнбек од 1952 година.

СодржинаУреди

Романот ги прикажува испреплетените судбини на две семејства - Траск и Салинас чии припадници безнадежно ги повторуваат падот на Адам и Ева, како и смртоносното ривалство меѓу Каин и Авел.[1]

Осврт кон романотУреди

Во „Источно од рајот“, Стајнбек ги создава своите најхипнотизирачки ликови и ги истражува најинтригантните теми: мистеријата на идентитетот, необјаснивата љубов, како и убиствените последици на недостатокот од љубов. „Њујорк хералд трибјун“ го оценува како „роман осмислен на највисоко можно ниво... една од оние книги во кои писателот има поставено високи цели, а потоа ги вложува секој атом на енергијата, талентот, сериозноста и страста за кои е способен... целосно интересна и импресивна книга“, а „Њујорк тајмс“ го опишува како „фантазија и мит... необично и оригинално уметничко дело“.[2]

НаводиУреди

  1. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 9.
  2. Магор, Каталог 2015. Скопје, 2015, стр. 9.