Историја на будизмот во Индија

Будизмот е религија која потекнува од Бихар, Индија и се основува на учењето на Гаутама Сидарта, кој е познат како Буда. Религијата е во најголем подем за време на владеењето на Мауриската Империја. Будизмот се распространил на две основни традиции; Теравада, која се раширила на исток, а сега е распространета во Југоисточна Азија, и Махајана, која прво се проширила на запад, после на север и на исток подоцна во целата Источна Азија. И двата имаат традиции, кои се распростанети низ целиот свет.

Гаутама СидартаУреди

  Главна статија: „Гаутама Сидарта.
 
Ашока Чакра е староиндиско опишување на Дармачакра (се користи и во хундуизмот). Илустрацијата на Ашока Чакра се користи во индиското знаме.

Гаутама Сидарта бил историски основач на будизмот. Тој е роден како принц Кшатрија во древна Индија околу 560 г. пр. Хр.[1] Во многу Будистички текстови за Буда се вели, дека е потомок на браманот Ангираса.[2][3]

После аскетизмот и медитацијата, Сидарта Гаутама го открива будистичкиот Среден пат.

Пропаѓањето на индискиот будизамУреди

Намалувањето на будизмот е во различен континуитет и од различни причини. Една од причините е силната поткрепа на будизмот од страна на локалните цареви и владетели, кои по нивното пропаѓање, се губела и религијата. Подоцна со големите муслимански освојувања[4], доаѓа до огромно разурнување на храмовите од страна на муслиманите[5].

Влијанието на хиндуизмотУреди

Хиндуизмот станал „поедноставен и позадоволителен пат кон верата за многу обични поклоници“.

Периодот помеѓу 400 и 1000 се забележани видни промени во преминувањето во хиндуизам за сметка на будизмот.[6]

Белата хунска (ефталитска) инвазијаУреди

 
Индија е дом на Тенцин Ѓацо, XIV далај-лама.

Кинеските филозофи патувала во регионот помеѓу 5 и 8 век. Така на пример Факсијан, Ксуанѕанг, И Чинг, Хуеј-шенг и Сунг-Јун, почнуват да пишуваат и говорот за намалувањето на будизмот, особено во почетокот на нападот на Ефталитите.[7]

Турски муслимански конквистадориУреди

Со муслиманските завојувања на Индискиот Потконтинент беше поставено првото големо иконоборство во Јужна Азија.[8] Подоцна со развојот на трговијата со останатиот муслимански свет, голем број од индиските будисти преминале во ислам.

ЛитератураУреди

 • „The Decline of Buddhism in India“. Washington State University. Посетено на 2006-12-23.
 • Dhammika, S. (1993). The Edicts of King Ashoka. Kandy, Sri Lanka: Buddhist Publication Society. ISBN 955-24-0104-6.
 • Promsak Jermsawatdi, "Thai Art with Indian influence", 2003, Abhinav Publications, ISBN 81-7017-090-7
 • Doniger, Wendy (2000). Merriam-Webster Encyclopedia of World Religions. Encyclopedia Britanica. стр. 1378. ISBN 0-87779-044-2.
 • Charles (EDT) Willemen, Bart Dessein, Collett Cox, "Sarvastivada Buddhist Scholastism", 1998, Brill Academic Publishers
 • Ashok Kumar Anand, "Buddhism in India", 1996, Gyan Books, ISBN 81-212-0506-9
 • André Wink, "Al-Hind, the Making of the Indo-Islamic World", 2004, BRILL, ISBN 90041023

НаводиУреди

 1. Индија од Стенли Волперт (стр. 32)
 2. Животот на Буда, од Едуард Џозеф Томас, првообјавени во 1927
 3. Стр. 22Животот на Будаод Џ. Едуард Томас
 4. Merriam-Webster, pg. 155–157
 5. http://www.wsu.edu/~dee/BUDDHISM/DECLINE.HTM
 6. Онлајн BBC News: Религија и етика - хиндуизам
 7. Меријам-Вебстер, PG. 155-157
 8. Леви, Роберт I. Mesocosm: Хиндуизам и Организацијата на традиционалното Њу вор Сити во Непал. Berkeley: Универзитет на Калифорнија, 1990 година.

Надворешни врскиУреди