Искра Димитрова Павлова (Родена во Мал Врбовник, Пиринска Македонија, Бугарија) — ќерка на македонскиот борец за човекови права и активист за обединета и независна Македонија - Димитар Павлов. Жртва на комунистичкиот режим во Бугарија.[1]

Искра Павлова
Родена Мал Врбовник, Пиринска Македонија, денеc Бугарија
Националност Македонец
Татко Димитар Павлов

Животопис уреди

Поради учеството на нејзиниот татко во илегалната чета на Герасим Тодоров. Таа била задржана цел месец во просториите на бугарската државна безбедност во Горна Џумаја, каде била подложена на тешко мачење и испрашување.[1]

Поврзано уреди

Димитар Павлов

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Монев, Крум. Зловещата - 1948 год. за Пиринска Македония. Горна Џумаја. стр. 97.