Ирод Агрипа, познат и како Ирод или Агрипа I (хебрејски: אגריפס; 11 п.н.е. - 44 н.е.), бил крал на Јудеја од 41 до 44 година од н.е. Тој бил последниот владетел со кралската титула владеејќи над Јудеја и таткото на Ирод Агрипа Втори, последниот крал од династијата Херодија. Внукот на Ирод Велики и син на Аристобул IV и Береника, тој е кралот по име Ирод во Дела на апостолите 12: 1: „Ирод (Агрипа)“ (Ἡρῴδης Ἀγρίππας).

Ирод Агрипа I
King of Judaea

Agrippa I-Herod agrippa.jpg
На престол 41–44 AD
Претходник Марул (Префект на Јудеја)
Наследник Cuspius Fadus (Procurator of Judea)
Сопружник Кипрос
Деца
Ирод Агрипа II
Береника
Мариамна
Друсила
Полно име
Маркус Јулиус Агрипа
Татко Аристобул IV
Мајка Береника
Роден(а) 11 BC
Починал(а) 44 AD (aged 54)
Caesarea Maritima

Територијата на Агрипа се состоела од поголемиот дел од современиот Израел, вклучително и Јудеја, Галилеја, Батанеја и Переа. Од Галилеја неговата територија се протегала источно до трахонитис.

ЖивототУреди

НаводиУреди