Список на ѕвезди со име

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Имиња на ѕвездите)

Имињата на ѕвездите, наспроти ѕвезденото означување, се лични имиња на ѕвездите што се појавиле на некој од старите јазици, а најмногу на грчки, хинди, кинески, арапски и латински јазик. Имињата на ѕвездите спаѓаат во неколку јазични категории: