Илон Викланд

Маире-Илон Викланд (мом. Паабо родена на 5 Февруари 1930) е Естонско-шведска уметница и илустраторка.

Илон Викланд

Викланд е родена во Тарту, Естонија и израсната во Хаапсалу, округот Леане на балтичкиот брег на Естонија. Во 1944 година таа избегала со семејството на соученик од втората советска окупација на Естонија, во Шведска, каде што пристигнала како бегалка.

Во 1953 година Викланд аплицирала за работа како илустраторка во Рабен и Сјогрен. Ја запознала Астрид Линдгрен, која штотуку завршила со пишувањето на книгата Мио, мојот син и која веднаш можела да види дека Викланд може да „црта бајки“. Викланд направила тест-цртеж за книгата и потоа нејзината соработка со Линдгрен продолжила. Викланд рекла дека пишувањето на Линдгрен постојано ја терало да гледа внатрешни слики. Таа, исто така, црпела инспирација за нејзините слики од реалниот живот. На ист начин како што Астрид Линдгрен пишувала за „детето во неа“, Викланд често цртала за детето во неа.

Илон Викланд е уметницата која илустрирала најголем број книги на Астрид Линдгрен:

Таа, исто така, обезбедила илустрации за многу сликовници од Линдгрен и многу други писатели, вклучувајќи ги Змејот со црвени очи, Сакам брат или сестра, Тоа е моето бебе, Бренда и помага на бабата, Сајмон Мал се вселува и Заемодавачите.

Во 2004 година, Илон Викланд решила да и ги подари своите оригинални илустрации на Естонија. Уметничкото дело првично било изложено во галеријата на Викланд во Хаапсалу, Естонија. Во 2009 година „Ilon's Wonderland“, галерија и тематски центар за деца и семејства базирани на нејзините дела и илустрации, била отворена во Хаапсалу, Естонија.  

Надворешни врскиУреди