Илинден (иселеничка организација)

За други значења на поимот Илинден видете на појаснителната страница

Илинден — македонска иселеничка организација која дејствувала во Њујорк, САД. Основана била во 1922 година како огранок на МПО. Членувале македонски доселеници во градот Њујорк, дејствувала во рамките на МПО.[1]

Наводи уреди

  1. Nikolovski-Katin, Slave (1996). Makedonski iselenički panoptikum. Društvo za nauka i umetnost.