Илинден (австралиска иселеничка организација)

За други значења на поимот Илинден видете на појаснителната страница

Илинден е иселеничка организација на македонски иселеници, повеќето иселени од времето на НРМ. Основана е во Перт, Австралија во 1956 година. Се застапувала за национално обединување на македонските иселеници. Организацијата во 1956 година објавила Декларација за дејствување за обединување на македонскиот народ и за создавање „слободна и независна македонска држава“.[1]

Наводи уреди

  1. Иван Катарџиев, Македонската политичка емиграција по Втората светска војна, Скопје, 1994