Зосим I (охридски архиепископ)

Зосим бил православен свештеник и охридски архиепископ во период oд 1663 до 1670 година.[1]

Зосим I
Архиепископ од околу 1663
Архиепископ до околу 1670
Претходник Арсениј
Наследник Панарет
Роден
Починал 17 век
Други архиепископи со име Зосим

Првпат се споменува во еден синодален акт од октомври 1663 година. Веројатно бил директен наследник на архиепископот Арсениј I. Бил на престолот и во 1670 година, по што набрзо починал како архиепископ.[2]

Наводи Уреди

  1. Грозданов, Цветан (2007). Живописот на Охридската архиепископија: студии. Скопје: Македонска академија на науките и уметностите.
  2. д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 190–191. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)