Знаме на Доминиканската Република

Знамето на Доминиканската Република е официјалното знаме на државата. Знамето било направено од Хуан Пабло Дуарте кој поставил бел крст на знамето на Хаити и добил дизајн сличен на денешниот. Знамето е составено од бел крст кој го дели знамето на четири дела во сина, црвена, црвена и сина боја. Во средината на крстот и знамето се наоѓа државниот грб. За разлика од оригиналниот дизајн, распоредот на боите во квадратите е малку поразличен иако првиот дизајн бил всушност знамето на Хаити со бел крст. Сината боја симболизира слобода, белата спас, црвената крвта на националните херои, додека крстот Христијанството.


Знаме на Доминиканската Република
}}
Употреба државно, управно пловно и морнаричко знаме вексиколошки опис
Сразмер 2:3
Усвоено 28 ноември 1966
Опис Бел крст кој ја дели основата на четири дела во сина, црвена, сина и црвена боја. Во средината на крстот се наоѓа националниот грб.
Творец Хуан Пабло Дуарте

Останати знамињаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди