Знаме на Брегот на Слоновата Коска

Знамето на Брегот на Слоновата Коска (француски: Drapeau de la Côte d'Ivoire) е националното знаме на државата и е составено од три вертикални ленто во портокалова, бела и зелена боја. Во изборот на боите силно влијаеле пан-африканските бои, додека за дизајнот влијаело знамето на Франција. Портокаловата боја ја означува земјата, белата означува мир и зелената означува надеж.[1] Знамето било узвоено во 1959.


Знаме на Брегот на Слоновата Коска
}}
Употреба државно и пловно знаме национално знаме и поморско знаме
Сразмер 2:3
Усвоено 1959
Опис Три хоризонтални ленто во портокалова, бела и зелена боја.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди