Злато (планина)

планина во Македонија

Злато — средновисока македонска планина што се протега северно од Прилеп, помеѓу Стара Река и Прилепска Река, во североисточниот дел на Пелагонија. Претставува западна огранка на масивот на планината Бабуна. Сочинува природна целина со површина од 50 км2. Највисок врв е Златоврв со 1.422 м. Злато има исклучително природни вредности, а тоа се најразновидните денудациони облици. Овие вредности според бројноста, манифестацијата и изразеноста на Злато претставуваат ретка појава. Затоа, планината е ставена на привремената список на УНЕСКО во Париз за заштита на природното наследство.[1]

Злато
Поглед кон планината
Највисока точка
Надм. вис.1.422
Географија
Злато на карта
МестоМакедонија

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. „Обновено Златното јаболко на Златоврв“. Вест. Посетено на 2010-04-20.