Златен стандард

Златен стандард е монетарен режим или монетарен стандард во кој вредноста на домашната валута е утврдена во однос на вредноста на златото. Златниот стандард е форма на стоковиот или металистичкиот стандард.

ИсторијаУреди

Во индустриските земји од Западната хемисфера, златниот стандард формално бил воспоставен во 1873 година; потоа, тој бил напуштен за време на Првата светска војна; во некои земји повторно бил воспоставен по нејзиното завршување, а бил напуштен во 1930-тите.[1]

НаводиУреди

  1. Howard Davies and David Green, Banking on the Future: The Fall and Rise of Central Banking. Princeton and Oxford: Princeton University Press, 2010, стр. 26.