Кујнска ракавица

(Пренасочено од Заштитна ракавица)

Заштитна ракавица за рерна e изолирана ракавица или партал која обично се носи во кујната за лесно да ја заштити дланката на носителот од топлите предмети како што се печки, садови за готвење итн.[1] [2] Тие се слични на држачи за садови.

Рерна за рерна

Ракавици од ткаенини се состојат од топлинска изолација опкружена со памучна ткаенина, и обично се состојат од украсни модели. Понови ракавици често се третираат со силикон , што ги прави отпорни на вода и дамки, или изработени од посилни синтетички материјали како кевлар или номекс.[3] [4]

Ракавиците често се продаваат поединечно, наместо во пар, бидејќи се дизајнирани да се користат во двете раце.

Наводи

уреди
  1. „oven glove Meaning in the Cambridge English Dictionary“. Посетено на October 29, 2016.
  2. „Oven Mitt“. Посетено на October 29, 2016.
  3. „10 best oven gloves“. Посетено на October 29, 2016.
  4. Telegraph Reporter (January 21, 2016). „Government feels heat on EU oven glove ruling“. Посетено на October 29, 2016.