Заземање на Тебриз

Освојување на Тебриз (1603)
Дел од Отоманско-персиска војна (1603–1618)
RecaptureOfTabrizByShahAbbas1.jpg
Датум 21 октомври 1603
Место Тебриз, Персија
Исход персиска победа
Завојувани страни
Персија Отоманско Царство
Команданти и водачи
Абас I

Освојувањето на Тебриз од страна на Сафевидите се случило на 21 октомври 1603 која персиската армија на чело со Абас I го презел градот Тебриз од Османлиското Царство[1][2].

НаводиУреди

  1. Zieneb Hatamzad (2013). Foreign Policy of the Safavid Empire During Shah Abbas I. Life Science Journal 10 (8s): 405-407
  2. Farrokh, Kaveh. „Liberation of Tabriz from Ottoman Turks by Shah Abbas I“. kavehfarrokh.com. Посетено на 2 July 2013.