Живко Божиноски ( 1925 во Прилеп19 септември 1944во близина на Прилеп) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Животопис

уреди

По занимање бил монополски работник. Во текот на окупацијата ја помагал Народноослободителната борба. Во неговата куќа се одржувале илегални состаноци. На 9 септември 1944 година, стапил во редовите на ослободителната војска и припаѓал на Петтата македонска ударна бригада. Загинал во близина на Прилеп.[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Б. Најдоски, м-р Јован (1984). Институт за тутун - Прилеп - 60 годишен јубилеј. Прилеп: Институт за тутун - Прилеп. стр. 14.