Жан Хотетер (1677–1720) бил француски композитор и музичар од семејството Хотетер.[1]

Хотетер работел во семејната работилница на улицата Харлеј, Париз до неговата смрт во дворот на Луј XIV од Франција. Тој и неговите браќа Жак-Мартин и Никола направиле многу подобрувања на обоа, создавајќи „затворена“ верзија слична на шалмај.[2]

НаводиУреди

  1. Giannini, Tula (2001). „Hotteterre family [Haulteterre, Hauterre, Hauteterre, Hoteterre, Hoterre, Obterre, etc.]“. Grove Music Online. Oxford University Press. doi:10.1093/gmo/9781561592630.article.13401.
  2. „History of the Oboe“. www.oboes.com. Covey & Ramsay. Посетено на 19 October 2020.