Ерлблагородничка титула усвоена во Обединетото Кралство во времето на освојувањето на данскиот крал Кнут Велики во XI век, што соодветствува на скандинавскиот јарл, што е еквивалентно на титулата гроф. Доаѓа по онаа на маркиз. Оваа титула првично ги означувала гувернерите на ширите или грофовиите. Титулата била прифатена и во Шкотска, заменувајќи ја старата титула mormaer.

Во XIX век, оваа титула е чисто почесна и не подразбира никаква функција. Денес, ерловите се членови на перството на Обединетото Кралство. Не постои женски еквивалент; жените се насловени грофица („countess“).

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди