Еритрофобија

Еритрофобија е страв на некои, обично преосетливи лица, дека во одредени општествени ситуации, особено во присуство на повеќе лица или авторитети, дека ќе поцрвенеат. Ги следи поголемо потење или чувство на трема, што честопати ја спречува социјалната комуникација на задоволителен начин.

Жена која поцрвенува и си го покрива лицето.

Надровешни врскиУреди