Емил Хајек бил српски пијанист, композитор (ученик на Антонин Двожак) и музички педагог од чешко потекло. Се родил на 3 март 1886 а починал на 17 март 1974 година.

Како професор по пијано на Музичката академија во Белград тој бил еден од основачите на современото српско пијанистичко училиште.Тој исто така бил член, основач и прв претседател на Здружението на музички уметници на Србија. Од 1920 до 1921 година работел како директор на Конзерваториумот Саратов. 

Наводи

уреди
  • Педесет години на Факултетот за музичка уметност (Музичка академија) 1937-1987 (1988 година), Универзитет за уметност во Белград, Белград
  • Мала енциклопедија Просвета, III (1978), Просвета, Београд
  • Биографија на мрежното место на ЕПТА Србија