Емилија Хиларија (околу 300 – ок. 363) [1] била гало-римска лекарка. Се занимавала со медицина и пишувала книги за гинекологија и акушерство . Ја викале „Хилариа“ поради веселоста како бебе.[2]

Ран живот

уреди

Емилија е родена во Римската Империја, областа на сегашен Мозел, Франција . Таа била ќерка на Цецилиј Агрициј Арбориј и Аемилија Коринтија Маура, двајцата сиромашни благородници од Галија.[3]

Лекар

уреди

Таа продолжила да живее во областа како возрасна и станала лекар таму.[1] Емилија била тетка по мајка на Аусониј, гало-римски сенатор кој станал учител на императорот Гратјан . Аусониј напишал серија биографски песни за членовите на неговото семејство, вклучително и Емилија, наречена Паренталија .[4] Сè што денес знаеме за Емилија и нејзиното семејство доаѓа од Паренталија .[3] Во неговата песна за неговата тетка ја опишала како „посветена девица“, која го отфрлила бракот за да ја продолжи кариерата. Тој ја опишал како „обучена во медицинската уметност како и секој маж“.[5] Тој ја нарекол чесен и вешт лекар, кој исто така му помагала на нејзиниот брат лекар во неговите студии.[1]

Во популарната култура

уреди

Емилија е истакната фигура на инсталациското дело на Џуди Чикаго, Вечерата, претставена како едно од 999-те имиња на подот на наследството . [6]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 1,2 Ogilvie, Marilyn Bailey; Joy Harvey (2000). The biographical dictionary of women in science: pioneering lives from ancient times to the mid-20th century. Taylor & Francis US. стр. 11. ISBN 978-0-415-92038-4. Посетено на 16 December 2011. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Ogilvie“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. Gardner, Jane F. (1991). Women in Roman Law and Society (1. изд.). Indiana University Press. стр. 182. ISBN 0-253-20635-9. OCLC 933449277.
  3. 3,0 3,1 „Aemilia Hilaria (fl. 350 CE) | Encyclopedia.com“. www.encyclopedia.com. Посетено на 2020-09-07. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „:0“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  4. Decimus Magnus, Ausonius (1886). Rudolfus Peiper. (уред.). Opuscula. Part 3, Domestica, 33. Leipzig.
  5. Furst, Lilian R. (1999). Women Healers and Physicians: Climbing a Long Hill. Lexington: University Press of Kentucky. стр. 144. ISBN 0-8131-0954-X. OCLC 934008639.
  6. „Aemilia“. Elizabeth A. Sackler Center for Feminist Art: The Dinner Party: Heritage Floor. Brooklyn Museum. 2007. Посетено на 16 December 2011.

Библиографија

уреди
  • Hurd-Meade, Kate Campbell (1938). A History of Women in Medicine. Haddam Press; First edition.