Емануела Карлбек

Емануела Отилијана Карлбек (24 август 1829 - 10 септември 1901) - шведски педагог. Таа се смета за пионер во образованието на ученици со интелектуална попреченост.[1] Таа ја основала првата институција за лица со интелектуална попреченост во Гетеборг во 1866 година.[1] Институцијата вклучувала училиште, работен дом и азил за пациентите.[1]

Емануела Карлбек
Роден(а)1829
Починал(а)1901
Занимањеедукатор
Познат(а) попионер во грижата за студенти со интелектуална попреченост
Емануела Карлбек, среден ред, крајно десно, на педагошки состанок во Копенхаген 1872 година.

ЖивотУреди

Емануела Карлбек беше ќерка на викар и работела како гувернерка како возрасна личност. Никогаш не се омажила. Нејзината активност за деца со интелектуална попреченост била иницирана со раѓањето на нејзиниот внук, кој ја имал оваа попреченост. Во средината на 19 век во Шведска, немало институции за овие деца, ниту некое место во очите на јавноста што било досега: тие биле едноставно скриени од нивните семејства и никогаш не видени. Како и нејзината современичка Софија Вилкенс, Емануела Карлбек припаѓала на класата на жени од повисока и средна класа кои се занимавале со социјална реформи.

Во 1866 година, таа ја основала првата институција за деца со интелектуална попреченост во Гетеборг, вклучувајќи училиште и работен дом, како и азил. Таа се сметала за прва институција од ваков вид во Шведска: иако институцијата на Софија Вилкенс била основана седум години пред тоа, институцијата на Карлбек била таа која станала пример за сите следни институции во нацијата. На почетокот, со неколку пациенти, таа рапидно растела, бидејќи институциите за деца со посебни потреби биле новина. Од 1871 година, добила поддршка од владата. Првично приватна добротворна институција, државата ја презела во 1885 година, иако Карлбек продолжила како нејзин директор. Емануела Карлбек се споменува како основач на шведската институционализирана грижа.

ПоврзаноУреди

Користена литератураУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Grunewald, Karl (2009). Från idiot till medborgare: de utvecklingsstördas historia (utgåva 1. uppl.). Stockholm: Gothia. Libris 11309303. ISBN 978-91-7205-619-0 (inb.)
  • Груневалд, Карл (2009). Från idiot till medborgare: de utvecklingsstördas historia (utgåva 1. uppl. ) Стокхолм: Готија. Либрис 11309303.ISBN 978-91-7205-619-0ISBN 978-91-7205-619-0 (инб. )