Елеоосветување[1], елеосвештение[2] или елеопомазание[3] — во христијанската црква претставува Света тајна, во која на христијанинот со осветен му се помазуваат одредени делови од телото и, невидливо му се дава благодат Божја, која ги исцелува не само духовните туку и телесните болки (Јак.5.14-15). И оваа Света Тајна била востановена од Исус Христос. Се извршува над тешко болни верници за излекување од нивните болести.

Наводи

уреди
  1. „Тајната елеоосветување“. Премин портал. Посетено на 26 мај 2024.
  2. „Света тајна елеосвештение“. Преспанско-пелагониска епархија. Посетено на 26 мај 2024.
  3. „Елеопомазание на болни“. Пресвето Срце Исусово - Скопје. Посетено на 26 мај 2024.