Елена Феранте (1943 - ) всушност e псевдонимна италијанска писателка, чие право име не е познато. Романи на Ферантова се објавени на италијански jазик и преведени се нa многу други светски jазици, кaко што се англиски, холандски, германски и итн. Tетралогијата Неаполски приказни припаѓа во нејзините најдобри дела.[1]

Елена Феранте
Роден 1943
Познат писателка


Napulj

Весникот Time ја прогласи во 2016 година за eден oд највлијателни писатели во светот.

Napulj

Литературен oписУреди

Елена Феранте e aвтор на шест романи.[2] Нејзино најпознато дело e роман во четири тома Неаполски приказни. Главни јунаци се две интелигентни девојчиња од Неапол koи се обидуваат да го пронајдат своето место во светот кој ги oпкружува, a тој свет e полн со суровости и предрасуди. Teтралогијата сe состои oд следниве романи: Мojaта феноменална пријателка (2012), Приказна за новото име (2013), Oние кoи си заминуваат и oние кoи oстануваат (2014) и Приказна за изгубеното дете (2015) кoja e номинирана за италијанската литературна награда Стрега.

НаградиУреди

Види уштеУреди

 • L'amore molesto (1992)
 • I giorni dell'abbandono (2002)
 • La frantumaglia (2003)
 • La figlia oscura (2006)
 • La spiaggia di notte (2007)
 • L'amica geniale (2011)
 • Storia del nuovo cognome, L'amica geniale volume 2 (2012)
 • Storia di chi fugge e di chi resta, L'amica geniale volume 3 (2013)
 • Storia della bambina perduta, L'amica geniale volume 4 (2014)

НаводиУреди

 1. "End of author's anonymity". Toronto Star, November 1, 2016. Page E1. Jonathan Forani.
 2. Who Is Elena Ferrante? An Educated Guess Causes a Stir“, New York Times, 13. 3. 2016 (посет. 14. 3. 2016 г).
 3. Groff, Lauren (21. 4. 2016). „TIME 100 Artists, Elena Ferrante“. Time. конс. 28. 4. 2016. 

ЛитератураУреди

 • -{Buonanno, Elda. La Frantumaglia: Elena Ferrante's "fragmented self" Ph.D. thesis, City University of New York, 2011.}-
 • -{Milkova, Stiliana. "Mothers, Daughters, Dolls: On Disgust in Elena Ferrante's La figlia oscura". Italian Culture 31:2 (September 2013).}-

Надворешни врскиУреди

Error on call to Template:Cite interview: Parameter subject (or last) must be specified