Екот е феноменот во патувањето на звучните бранови, кога тие се одбиваат од некоја површина (најчесто рамна) и се враќаат кон нивниот испраќач, понекогаш репетивно во низа.

Ова најчесто се изведува со звучни бранови од опсегот кој може да се слушне со човечкото уво (од 16 - 20.000 херци) но се користи и како ултразвук (во медицината) и како радар (во авијатиката).

Екотот е основата на ехото.

Надворешни врски

уреди