Езера во Боливија

список на статии на Викимедија
Карта на Боливија.

Езерата во Боливија се едни од релјефните форми на државата. Езерата се најголемите водни површини во Боливија, најмногу поради фактот што државата нема излез на море. Езерата се наоѓаат како на планинскиот, така и во рамничарскиот предел. Боливија располага со солени и слатководни езера, од кои првите се среќаваат на Алтиплано. а вторите во рамниците. Голем дел од езерата имаат сезонски поголемо количество на вода, а во принцип се солени површини или мочурливи области.

Планински езераУреди

Во планинскиот регион Алтиплано има поголем број езера.

Езера со површина од нас 100 km²
име површина (km²) над. височина на површината макс. длабочина вид
Титикака 3,790[i 1] 3,810 281 m солено
Попо 1,000 3,686 солено
Којпаса 2,218 3,657 - солено
Салар де Ујуни 10,582 3,663 - солено
Уру Уру 214 3,686 1.5 m солено

Рамничарски езераУреди

Езера во низините со површина нас 100 km²
име површина над. височина на површина макс. длабочина вид
Уајтунас 329.5 km² 146 - слатководно
Рогагвадо 315 km² 143 - слатководно
Рогагва 155.5 km² 164 - слатководно
Гвачуна 102.8 km² 150 - слатководно
Ел Океано 100 km² - - слатководно

НаводиУреди

  1. 3790 km² од 8.562 km² што ги има езерото се во Боливија.

ПоврзаноУреди