Еденска градина (Хемингвеј)

Еденска градина (англиски: The Garden of Eden) — вториот постхумен роман на Ернест Хемингвеј започнат во 1946 година и објавен во 1986 година.

Ракописот на романот не бил завршен до смртта на писателот. „Уредникот се задоволил со мали корекции; направил неколку резови (авторот веројатно ќе направел повеќе) но ништо не беше додадено во текстот“, објаснува Мишел Морт во предговорот на книгата.

Надворешни врски

уреди
  •   Garden of Eden на Ризницата ?
  • Smithsonian article on the geography of the Tigris-Euphrates region
  • Many translations of II Kings 19:12
  •   „Eden“ . The American Cyclopædia. 1879.