Егон Јукс (* 17 јули 1927 во Кенигсберг (сегашен Калининград); † 19 август 2008) бил германски архитект. Тој е познат по мостот Голема војвотка Шарлоа, Луксембург и Келбрандскиот мост, Хамбург.

Јукс бил студент на францускиот архитект Ле Корбизје.

Надворешни врски уреди