Евридика

појаснителна страница

ЛичностиУреди

 • Евридика - жена на музичарот Орфеј.

Старогрчка митологијаУреди

 • Евридика Тебанска, жена на Креон и мајка на Хемон и Мегара.
 • Евридика Аргоска, жена на кралот Акризиј и мајка на Данаја
 • Евридика Микенска, ќерка на Пелоп, жена на Елктрион и мајка на Алкмена
 • Евридика Пилоска, ќерка на Климен, жена на Нестор
 • Евридика Тројанска, ќерка на Адраст, жена на Ил и мајка на кралот Лаомедон
 • Евридика Немејска, жена на кралот Ликург од Немеја и мајка на Офелт
 • Евридика, жена на Нелиј, мајка на Трасимед
 • Евридика, ќерка на Амфиариј и Ерифил
 • Евридика, жена на Енијас, мајка на Асканиј и Етиј
 • Евридика, една од Данаидите, ќерка ма Данај и Поликсо. Се омажила со Дриј

Македонски кралски династииУреди

УметностУреди

 • Евридика - втората опера, создадена во 1600 година, компонирана од Јакопо Пери, со либрето од Отавио Ринучини.
 • Евридика, поема од Керол Ен Дафи.
 • Евридика, поема од Сју Хабард.
 • Евридика, поема од Хариета Мулен.
 • Евридика, слика на Лудвиг Лофц

ДругоУреди

 • Евридика (Европска мрежа), образовна информациска мрежа во Европа
 • 75 Евридика, астероид
 • ХМС Евридика, име на два Британски воени брода од осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век
 • Француска подморница Евридика (S644), една од деветте од класата Дафне.