Евдокија Комнина (ќерка на Јован II Комнин)

Евдокија Комнина (родена 1119) била византиска принцеза од династијата на Комнините.

Ана Комнина
Роден(а)1119
СопружникТеодор Ватациј
ДецаАндроник Ватациј
ДинастијаКомнини
ТаткоЈован II Комнин
МајкаИрина

Таа била втората ќерка на византискиот цар Јован II Комнин (1087-1143) и Ирина (1088-1134), ќерка на Ласло I, крал на Унгарија (1077-1095).[1].

Евдокија била мажена за Теодор Ватациј, за што сведочи хрониката на Јован Кинама. Евдокија и Теодор Ватациј имале барем едно дете - син на име Андроник, за што сведочи зачуван печат со натпис "Андроник Комнин, син на Евдокија", датиран кон 1163 година.

НаводиУреди

ЛитератураУреди

  • Јован Кинам, 114−115; 180−181 (Edition – August Meineke)
  • Cawley, Charles. „Byzantine Nobility“. Medieval Lands. Foundation for Medieval Genealogy. Посетено на 30 ноември 2011.