Ева Елизабет Далбек (8 март 1920 – 8 февруари 2008 година) била шведска глумица за сцена, филм и телевизија. Таа добила награда за најдобар глумец на Канскиот филмски фестивал за нејзината изведба во филмот „ Раб на животот“ (1958). Далбек се повлекла од глумата во 1970 година и станала автор .

Наводи уреди