Дукс ― воен командант во провинциите на Византиското Царство, во рановизантиската епоха.[1]

Командувал со војската, во една или во повеќе провинции. Стоел на чело на дукатот, а подоцна управувал со темите. Од времето на Алексиј I Комнин, до пропаѓањето на царството, титулата велики дукс ја носел врховниот командант на флотата.[1]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 169. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)