Достиника (тврдина)

Достиника е назив за првата престолнина на Србија и седиште на првата српска држава под власта на династија Властимировиќи. Византискиот цар Константин Порфирогенит во неговата списа “За управувањето на Царството” го споменува името на градот. Сепак, точната му местоположба денеска сѐ уште не се знае но се смета дека тој град се наоѓал помеѓу денешниот Приеполе и Сеница. Градот постоел до околу 12 век.

Достиника
Општи податоци
ЗемјаСрбија