Домашен канаринец

Канаринец
Canario photo.jpg
Црвен канаринец
припитомен
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Aves
Ред: Passeriformes
Семејство: Fringillidae
Род: Serinus
Вид: S. canaria
Подвид: S. c. domestica
Триномен назив
Serinus canaria domestica[1]
(Linnaeus, 1758)

Домашен канаринец (Serinus canaria forma domestica) е припитомен облик од дивиот канаринец, мала птица што пее во семејството finch потекнува од Макаронезиските Острови (Азори, Мадеира и Канарски Острови).

Канаринците се одгледуваат во заробеништво (во кафез) во 17 век. Нив ги донеле шпански морнари во Европа. Оваа птица била многу скапа, и модерна што се однесува за одгледунањето во шпанските и британските монархии. Монасите ги одгледувале мажјаците (поради пеењето), поради тоа дошло до смалување на бројот на птиците, а со тоа и цената на птиците била повисока. На крајот Италијаните населиле женки и биле во состојба да ги размножаваат. Што довело до популаризација и правење многу нови раси, кои данеска се одгледуваат низ цела Европа.

Слично се случило и во Англија . Прво птиците биле само во сопственост на богатите, ама на крајот почнале и граѓаните да ги одгледуваат , и канаринците станале многу популарни. Многу раси настанале со селектирање , и се многе популарни и денес.

Потекло на поимотУреди

Птиците го добиле име по шпанските  канартски остров , нивното име  произлегува од зборот Latin Insula Canaria (еден од поголемите острови, Гран Канарија), што значи "острво на кучињата",поради "големи раси кучиња, со долеми димензии".

ВидовиУреди

Канаринците се поделении во три групи:

  • Обоени канаринци (голема помешаност на бои - бронзени, феникс, мозаик, кафејави и црвени , итн.)
  • Типови на канаринци (одгледаување за нивниот изглед и усогласување - Австралиски, Бернер, границе, Фифе, Гибер Италикус, Глостер, Раза Еспањол, Јоркширски, итн.)
  • Пеењето на канаринците (се одликуваат со својот единствен и специфичен шарм- Шпански Тимбрадом, германсли Ваљаком (исто така познат како Харз Ролер), Ватер-шлагер (исто така познат како "овчар"), америчка пејачка, руски пејач, персијски пејач).

Дивите канаринци се жолто-зелени, домашните канаринци се одгледуваат селективно со широк спектар на бои, како што е жолта, портокалова, сива, црна, бела и црвена. (Црвената боја е воведена и кај питомите канаринаци со мешање со црвен Шишкин, тип на Јужно-америчка зеба.)

НаводиУреди