Долно Лабунишко Езеро


Долната Лабунишка локва е најмалечкото од четирите леднички езера на Јабланица. Има површина од 900 м2, а обем 250 м. Езерото има слоро исти карактеристики како Горното. Формата му е скоро кружна и растојанието во насока север-југ изнесува 58 м, а во насока исток-запад 49 м. Длабоко е 2,45 м[1].

Долна Лабунишка локва
Долна Лабунишка локва 01.jpg

Површина 900 м2
Должина 58 м
Ширина 49 м
Обем 250 м
Длабочина 2,45 м
Планина Јабланица

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Апостолски, Mihailo (1984). Природни и социо-географски карактеристики на зоните на номадските и полуномадските сточарски движења во Македонија. Makedonska akademija na naukite i umetnostite.