Долногермански јазик

(Пренасочено од Долносаксонски јазик)

Долногерманскиот јазик (герм. Plattdüütsch) или долносаксонски јазикјазик кој спаѓа во групата на западногерманските јазици и се говори во северна Германија и источна Холандија. Според некоја лингвистичка категоризација, овој јазик го опфаќа долнофракискиот јазик и долносаксонскиот јазик. Овој јазик се зборува од страна на околу 5.000.000 луѓе.

Долногермански јазик
Застапен воГерманија, Холандија, Бразил, САД, Уругвај
Јазично семејство
Германски јазици
ПисмоДолногерманска азбука
Јазични кодови
ISO 639-3
{{{mapalt}}}
Карта на долногерманските дијалекти

Надворешни врски

уреди