Договор од Чанаккале

Договорот од Чанаккале бил склучен по крајот на Англо-турската војна (1807-1809).

Договор од Чанаккале

1809
Потпишан5 јануари 1809
МестоЧанаккале
Странки
Јазицианглиски, отомански

Според договорот Османлиите им дале на британските трговци големи привилегии. Британија ветила дека ќе го заштити интегритетот на Османлиското Царство против француската инвазија.

Надворешни врски уреди