Дичо Андонов (1882-1903) — македонски револуционер, костурски војвода и член на Македонската револуционерна организација.[1]

Дичо Андонов
Роден 1882
Починал 1903
Костурско

Животопис

уреди

Дичо Андонов е роден во 1882 година. Завршил егзархиска гимназија во Битола. Се вклучил во редовите на ТМОРО. а во 1903 година бил назначен за центров војвода во Костурско. Во Битката кај „Локвата и Вињари“, Костурско, на 31 мај 1903 година, за да не биде заробен од турските војници кои го заобиколиле, се самоубил.

Наводи

уреди
  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 10