Дитографија ― случајниот, погрешен чин на повторување на буква, збор, фраза или комбинација на букви од писар или препишувач.[1] Поимот се користи во областа на текстуалната критика. Спротивниот феномен, во кој препишувачот испушта текст прескокнувајќи од збор или фраза до сличен збор или фраза понатаму, е познат како хаплографија.

Пример уреди

 98 во Откровение 1:13 има περιεζωσμμενον наместо περιεζωσμενον (двојно μ). „Ватиканскиот кодекс“ во Јован 13:14 збор διδασκαλος се повторува двапати. Во „Ватиканскиот кодекс“ во „Делата“, библиска книга, стих 19:34, фразата „Голема е Артемида на Ефесјаните“ се појавува двапати, додека се појавува само еднаш во другите ракописи.[2]

Наводи уреди

  1. Paul D. Wegner, A student's guide to textual criticism of the Bible: its history, methods, and results, InterVarsity Press, 2006, стр. 48.
  2. „Dittography“. earlham.edu. Архивирано од изворникот на 12 јуни 2010. Посетено на 10 октомври 2021.