Дина Гилио-Витакер

Дина Гилио-Витакер е американски академик, новинар и автор, која ги проучува домородните Американци во САД, деколонизацијата и еколошката правда.[1] Таа е член на Колвилските конфедеративни племиња. Во 2019 година, таа ја објавила својата книга Се додека тревата расте.

Дина Гилио-Витакер
Роден/аКалифорнија, САД
ЗанимањеАкадемик
НационалностАмериканка
Значајни дела

Позадина уреди

Дина Гилио-Витакер е член на Колвилските конфедеративни племиња и пораснала во Јужна Калифорнија, преселувајќи се на Северниот брег на Хавајските острови во 1980 година. Таа се вратила во Калифорнија, се омажила и се преселила во Сан Клементе. Таа е сурфер.[1]

Како млад студент, Гилио-Витакер студирала на Универзитетот во Ново Мексико, првично со намера да започне правна кариера. Нејзиниот магистерски труд, Панхе на крстопат: Кон домороден дискурс за правда во животната средина, беше на тема на домородните американски протести против патарина која се градела на нивното земјиште кое исто така било значајна локација за сурфање.[1][2]

Кариера уреди

Во 2016 година, Гилио-Витакер беше соавтор на „Сите вистински Индијанци починаа“ и 20 други митови за домородните Американци со Роксан Данбар-Ортиз.[1][3] Во 2017 година, таа напишала поглавје од The Critical Surfer Reader (2017) со наслов „Присвојување на сурфањето и политиката на автохтоната автентичност“.[4]

Од 2017 година, Гилио-Витакер држи предавања по американски индиски студии на Калифорнискиот државен универзитет Сан Маркос, патувајќи од Сан Клементе, Калифорнија. Позицијата ѝ беше понудена една година порано, но таа ја одбила поради обврските поврзани со објавувањето на нејзината книга.[2][4] Таа поддржува научна рамка позната како „домородна еколошка правда“, во која екологијата ја зема предвид „историјата на колонизацијата како историски процес на диспозесија на домородните народи и нивните земји со цел да се разбере начинот на кој домородните луѓе сè уште се борат во овие битки“.[4]

Во 2019 година, Гилио-Витакер ја објавила книгата „Се додека тревата расте“. Книгата го прикажува ефектот на американските доселеници врз домородните Американци од 1492 година, модерното еколошки движење и домородните пристапи кон управувањето со животната средина.[5][6]

Гилио-Витакер е исто така виш научен соработник и политички директор во Центарот за светски домородни студии. Таа ја води компанијата DGW Consulting.[1][4] Таа, исто така, волонтираше за Институтот за жени сурфери Native Like Water и Фондацијата San Onofre Parks.[7] Таа има блог, Ruminative.[1]

Избрани дела уреди

Книги уреди

 • Dunbar-Ortiz, Roxanne; Gilio-Whitaker, Dina (2016). "All the Real Indians Died Off" and 20 Other Myths About Native Americans. Beacon Press.
 • Gilio-Whitaker, Dina (2019). As Long as Grass Grows. Beacon Press.

Статии во списанија уреди

 • Gilio-Whitaker, Dina (2015). „Idle No More and Fourth World Social Movements in the New Millennium“. South Atlantic Quarterly. 114 (4): 866–877. doi:10.1215/00382876-3157391.
 • Gilio-Whitaker, Dina (2015–2016). „Fourth World Nations' Collision with Capitalism in the United States“. Fourth World Journal. 13 (2).

Написи уреди

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 „Dina Gilio-Whitaker“. Institute for Women Surfers. Посетено на August 24, 2021.
 2. 2,0 2,1 Gilio-Whitaker, Dina (August 31, 2017). „Finding My Place in the World“. Посетено на August 24, 2021.
 3. Donnella, Leah (October 10, 2016). „On Columbus Day, A Look At The Myth That 'All The Real Indians Died Off'. Code Switch. NPR. Посетено на August 24, 2021.
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Horn, Steve (May 2, 2019). „CSUSM professor probes environmental impacts on Native Americans in new book“. The Coast News. Посетено на August 24, 2021.
 5. Krol, Debra Utacia (May 7, 2019). „No Savior on the Horizon: Native Peoples' Fight for Environmental and Cultural Protection“. Los Angeles Review of Books. Посетено на August 24, 2021.
 6. Reut, Jennifer (June 2021). „They Were Always There“. Landscape Architecture Magazine. Посетено на August 24, 2021.
 7. Black, Lisa (May 23, 2019). „Decolonizing Surfer: Dina Gilio-Whitaker“. OC Weekly. Посетено на August 24, 2021.

За понатамошно читање уреди